Press "Enter" to skip to content

Lasten pukeutuminen

Nykypäivänä pukeutumisella voidaan havaita olevan suuri rooli ihmisten päivittäisessä elämässä. Se ei välttämättä perustu enää pääosin pelkästään mukavuuteen ja käytännöllisyyteen, vaan ajankohtainen sekä tuleva muoti vaikuttaa myös vaatetuksen valintaan. Sama kehitys on myös havaittavissa lasten vaatetuksen osalta. Lastenvaatemainoksilta ei voi välttyä mitenkään. Lastenvaatteiden kysyntä on suurta ja teollisuus on huipussaan. Ihmisillä on yhä enemmän vaatimuksia, jotka alan tuottajat pyrkivät täyttämään. Ne eivät aina ole halvimmasta päästä ja tietyt kuuluisat vaatebrändit lanseeraavat vähän väliä uusia lastenvaatemallistoja. Mitä niiden hankintaan tulee, ei Las Vegasin shoppailumatka ole välttämätön hyvien ja laadukkaiden vaatteiden hankintaan. Lasten pukeutumiseen liittyy enemmän huomioon otettavia seikkoja kuin aikuisten pukeutumiseen eikä esimerkiksi muodin tulisi syrjäyttää heidän vaatetuksensa perustarpeita.

Mukavuus

Erilaisia ja eri tyylisiä lastenvaatteita on saatavilla laidasta laitaan. Kaikkein pienemmät harvemmin kiinnittävät suurta huomiota siihen, miltä he vaatteissaan näyttävät, joten valinta jää aikuisen vastuulle. Viime aikoina yhdeksi puhutuimmaksi puheenaiheeksi on noussut erilaiset lasten oikeudet ja kysymykset siihen liittyen, kuinka paljon heidän omaa tahtoa kuunnellaan ja kuunnellaanko sitä tarpeeksi. Tämä voidaan helposti heijastaa myös pukeutumiseen ja siihen, onko pienokaisella oikeus valita omat vaatteensa.

Lasta voi tietenkin kuunnella, mutta viime kädessä vastuu on kuitenkin aikuisen, jonka tehtävänä on tarjota lapselle oikeanlainen ja mukava vaatetus. Tärkein asia vaatteen valinnassa on se, että se tuntuu mukavalta lapsen yllä. Mukavuuteen vaikuttavat vaatteen materiaalit, oikea koko, sekä käytännöllisyys. Mikäli perheen pienimmän iho on erittäin herkkä, tulee silloin välttää tiettyjä vaatemateriaaleja, jotka voivat tuntua lapsesta ikävältä. Esimerkiksi villa on hyvin pidetty materiaali, mutta ihottumaan taipuvaisille pienokaisille tämä ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Suosituimpana ja mukavimpana materiaalina voidaan pitää puuvillaa. Liian pieni tai suuri vaate tuntuu todennäköisesti myös epämukavalta ja pukeutumisen tulisi aina olla sopivaa vuodenaikoihin nähden.

Pukeutuminen vuodenaikojen mukaan

On tärkeää muistaa, että eri vuodenaikoina pukeutumisen tarpeet vaihtelevat suuresti ainakin näin pohjoisissa oloissa kuin Suomessa. Kesällä lasten pukeutuminen on luonnollisesti niukempaa verrattuna muihin vuodenaikoihin. Lämmin kesä mahdollistaa t-paidan, sortsien, mekon sekä uimapuvun käytön. Aina tulisi kuitenkin muistaa, että myös kesään sisältyy viileitä päiviä, jolloin käden ulottuvilla olisi syytä olla myös pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatekappaleita mahdollisen vilun varalle. Keväällä ja syksyllä säät sekä lämpötilat voivat tunnetusti vaihdella radikaalisti, joten vaatetus tulee katsoa päiväkohtaisesti.

Lasten vaatevarastoon tulisi ehdottomasti kuulua kuravaatteet sekä kumisaappaat estämään vaatteiden kastumista pihaleikeissä. Talven puolelle siirryttäessä kerrospukeutuminen on kaiken perusta. Kylmää vastaan toppahaalarit ovat enemmän kuin toimivat, kaulahuivin tai kaulurin, lämpimien rukkasten ja pipon kera. Riippuen siitä, kuinka kylmä talvipäivä on kyseessä, voidaan haalarin alla olevilla vaatekerroksilla säädellä vaatetus ihanteelliseksi, ettei lapsella olisi liian kuuma tai päinvastoin liian kylmä.

Koon valinta

Lastenvaatteiden kokomerkintöihin kannattaa perehtyä huolella ennen vaatteen ostoa, sillä olemassa on useampia tapoja merkitä vaatteen koko. Osa kokomerkinnöistä käsittää sen, minkä ikäiselle lapselle vaate on käyttökelpoinen. Toisella merkintätavalla ilmoitetaan taas se, minkä kokoiselle ihmiselle vaate on ihanteellinen juuri nyt. Huomioon tulee myös ottaa se, etteivät kaikki vaatteet ole silti samankokoisia, vaikka kokomerkintä olisikin niissä sama. Sen vaihtelevuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi tuotteen valmistusmaa, malli sekä merkki. Lastenvaatteita hankkiessa, on hyvä muistaa, että kaikenikäiset pienokaiset kasvavat nopeasti. Iästä riippuen, muutama kuukausi takaperin ostettu vaate ei välttämättä ei enää istu parin kuukauden jälkeen, vauvaikäisistä puhumattakaan.