Press "Enter" to skip to content

Onkohan minusta äidiksi?

Äidiksi tuleminen on iso askel naisen elämässä ja sitä kannattaa harkita useammalta kantilta ennen päätöksen tekemistä. Usein tilanteessa, jossa vauvan hankkiminen alkaa tuntua ajankohtaiselta, on pelissä melkoisen paljon erilaisia tunteita. Voidaan jopa ajatella, että päätökseen vaikuttaa naisen biologia huomattavasti enemmän kuin hänen järkiperäinen ajattelunsa.

Joitakin kysymyksiä voidaan kuitenkin esittää ja omaa suhdetta ennen kaikkea itseen punnita huolellisesti. Jos koet olevasi kykenevä pitämään huolta itsestäsi ja elämäsi kuta kuinkin järjestyksessä, olet melko varmasti kykenevä huolehtimaan myös vauvasta. Jos taas esimerkiksi kärsit alkoholiongelmista tai käytät muita päihteitä, teet työtä vuorokauden ympäri tai haluat vain matkustella ympäri maapalloa, et ehkä juuri nyt ole kykenevä sellaiseen itsestä ja lapsesta huolehtimiseen, joka on äidiksi tulemisen edellytys.

Taloudellinen varmuus helpottaa äitiyttä, mutta ei ole sen edellytys

Moni lykkää lapsen hankkimista vuosia halutessaan varmistaa, että taloudellinen tilanne on paras mahdollinen pienokaisen syntyessä. Tällöin saattaa jopa käydä niin, että kun työpaikka on vakiintunut, asuntolainasta leijonan osa maksettu ja elämä varmoilla kantimilla, vauvaa ei enää alakaan kuulua, kun kaikkein hedelmällisin ikä on ohitettu ajat sitten.

Onkin hyvä pitää mielessä, että vauvan hyvinvointi ei ole kiinni vanhempien varakkuudesta, mikäli toimeentulo on suhteellisen vakaa ja riittävä, eikä aiheuta vanhemmille jatkuvaa stressiä. Pienokaisen voi hyvin hankkia, vaikka kesken opintoja tai työttömänä ollessaan, se ei vahingoita vauvaa. Yhtä vähän vauvan ehdottoman onnen varmistaa se, että vanhemmat ovat varakkaita tai vakituisissa, hyväpalkkaisissa työsuhteissa.

Tärkeintä on rakkaus

Vauva tarvitsee loputtomasti hoivaa ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi. Jos koet, että olet valmis uhraamaan yöunesi, vartalosi ja oman aikasi pitääksesi huolta olennosta, joka on täysin riippuvainen sinusta, olet myös valmis äidiksi. Tutustu lapsensaantiin tarkemmin vauvoista ja vauvanvaatteista kertovalla sivustollamme.

Älä kuitenkaan romantisoi äitiyttä mielessäsi, sillä kuuluisasta äidinrakkaudesta huolimatta vauvasta huolehtiminen on välillä hyvin raskasta. Valvominen ja jatkuva heräily uuvuttavat, jatkuva valppaana olo ja vastuun kantaminen kellon ympäri voivat välillä tuntua hyvin ahdistavilta, mutta pakopaikkaa ei välttämättä juuri sillä hetkellä ole. Äitinä olet viime kädessä aina se ensimmäinen henkilö, jonka kuuluu vastata vauvan tarpeisiin, vaikka oma kuntosi oli millainen hyvänsä.

Rakkaudesta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Se kehittyy vauvaan usein vahvaksi jo raskausaikana tai viimeistään synnytyksen jälkeisinä tunteina. Ja se rakkaus on sellaista, jota ei voi edes kuvitella, jos ei ole sitä kokenut. Jos on rakkautta, joka todella siirtää vuoria, on se juuri äidinrakkaus. Valmistaudu siis siihen, että asiat, joita aikaisemmin olet pitänyt tärkeinä, muuttuvat yks kaks merkityksettömiksi maailmaasi saattaman ihmeen rinnalla. Harkitse siis tarkkaan, kannattaako lapsi hankkia esimerkiksi juuri opinnoista valmistumisen kynnyksellä, sillä saatat hyvinkin menettää mielenkiintosi asiaan kuin taikaiskusta saatuasi vauvan käsivarsillesi.

Korvaamattoman arvokkaat turvaverkot

Useimmilla äideillä ja heidän vauvoillaan on hyvä turvaverkko läheisiä ihmisiä ympärillään. Kun harkitset raskautta, mieti, millainen on sinun verkostosi ja kuinka moneen läheiseen aikuiseen voit turvautua, jos elämä vauvan kanssa alkaa tuntua ylivoimaiselta. Esimerkiksi koliikkivauvan kanssa on äärimmäisen arvokasta, jos joku voi viedä pienen hetkeksi vaikkapa vain vaunuilla ulos ja antaa äidille mahdollisuuden muutaman tunnin uniin. Jos olet epävarma, kysy läheisiltäsi, haluavatko he auttaa sinua, kun päätät hankkia lapsen. Jos etenkin suunnittelet vauvan hankkimista yksin, turvaverkko on ehdottoman tärkeä.

Jos taas jo olet raskaana ja pohdit, mitä tehdä, kuuntele tarkasti omia tunteitasi ja puhu sellaiselle ihmiselle, jonka tiedät pystyvän pohtimaan tilannetta kanssasi sinua painostamatta.